KONDISI KETAHANAN PANGAN PADA SENTRA PRODUKSI PADI DI PROVINSI RIAU

Ummul Muthmainnah Ulya, Edi Surianto, Tengku Rosmawati, Saripah Ulpah

Abstract


Food security is a condition where the need for food is met for everyone. Aspects food security are safe, equitable and affordable quantity and quality. Food security has 3 important indicators, consists of: (1) food availability, (2) food access and (3) food quality. This study aims to analysis: (1) food availability at rice production centers in Riau Province, (2) food access at rice production centers in Riau Province, and (3) food quality at rice production centers in Riau Province. The research location is in Rokan Hilir, Pelalawan, and Siak Regencies. The research location was chosen purposively, based on rice production centers in Riau Province. The method used is a literature study, using secondary data, in the form of time series data from 2019-2021. Data analysis was carried out with descriptive qualitative and quantitative descriptive, as well as FSQ (Food Security Quotient) analysis. The results showed that overall, the condition of food availability in the rice production centers areas in Riau Province with an FSQ value of 4.432, which is very resistant. On the food access indicator, the FSQ value is 0.846 which means this condition is secure and on the food quality indicator the FSQ value is 2.096, which is very secure.


Keywords


Rice, Production Center, Food Security

Full Text:

PDF

References


Adriani, M., Wirjatmadi, B. 2012. Pengantar Gizi Masyarakat. Kencana, Jakarta.

Badan Pusat Statistik. 2022. Laju Pertumbuhan Penduduk Indonesia. Jakarta, Indonesia

BPS Kabupaten Rokan Hilir. 2022. Kabupaten Rokan Hilir Dalam Angka 2022. Rokan Hilir, Bagansiapi-api

BPS Kabupaten Siak. 2022. Kabupaten Siak Dalam Angka 2020. Siak, Kabupaten Siak

BPS Kabupaten Pelalawan. 2022. Kabupaten Pelalawan Dalam Angka 2022. Pelalawan, Pangkalan Kerinci

Dinas Tanaman Pangan, Hortikultura dan Perkebunan Propinsi Riau. 2021. Ketersediaan Beras di Propinsi Riau. Pekanbaru, Propinsi Riau.

FAO. 2014. Committee on World Food Security. Thirs version

Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2021. Statistical Information on Indonesian Agriculture. Diakses pada https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=ID9100066 [10 Juli 2022]

Febri. 2021. BPS: Beras Paling Dominan Picu Kemiskinan di Riau. Online at: https://www.gatra.com/news-504509-ekonomi-bps-beras-paling-dominan-picu-kemiskinan-di-riau.html

Halik, A. 2008. Ketahanan Pangan Pada Wilayah Pedesaan Dan Perkotaan Hubungannya Dengan Konsumsi Pangan Masyarakat. Disertasi. Universitas Hasanuddin Makassar. Makassar. [Tidak dipublikasikan]

Hardison, A.P. 2020. Analisis Perubahan Kebijakan Ketahanan Pangan Beras di Provinsi Riau. Japs: Jurnal Administrasi Politik dan Sosial. 1(2): 76-83

Mariyani, S., Fembriarti Erry Prasmatiwi., Rabiatul Adawiyah. 2017. Ketersediaan Pangan dan Faktor-Faktor yang Memperngaruhi Ketersediaan Pangan Rumah Tangga Petani Padi Anggota Lumbung Pangan di Kecamatan Ambarawa Kabupaten Pringsewu. JIIA, 5(3): 304-311

Mun’im, A. 2012. Analisis Pengaruh Faktor Ketersediaan, Akses, dan Penyerapan Pangan Terhadap Ketahanan Pangan di Kabupaten Surplus Pangan: Pendekatan Partial Least Square Path Modeling. Jurnal Agro Ekonomi, 30(1): 41-58

Nugroho, C. P., Rini Mutisari. 2015. Analisis Indikator Ketahanan Pangan Kota Probolinggo: Pendekatan Spasial. AGRISE. XV (3): 166-181

Raihan, R. Z., Roni Kastaman., Tensiska. 2020. Menentukan Kondisi Ketahanan Pangan Jawa Barat Wilayah IV Menggunakan Food Security Quotient (FSQ). Jurnal Ekonomi Pertanian dan Agribisnis (JEPA), 4 (1): 68-76

Santi., Dini Ririn Andrias. 2015. Hubungan Ketersediaan Pangan dan Keteraturan Penerimaan Raskin dengan Status Ketahanan Pangan Rumah Tangga Penerima Raskin. Media Gizi Indonesia, 10(2):97-103

Siallagan, M., Satia Negara Lubis., Bilter Sirait. Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Aspek Pengeluaran Pangan di Kota Meda. Jurnal Darma Agung, 29(3):378-385

Sitindaon, J. E., Satia Negara Lubis, Bilter Strait. 2021. Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Kota Medan Berdasarkan Aspek Ketersediaan Pangan. Jurnal Darma Agung. 29 (3): 386–392

Vaulina, S., Sri Ayu Kurniati., Sri Mulyani. 2021. Pemetaan Ketahanan Pangan Berdasarkan Aspek Ketersediaan Pangan di Kota Pekanbaru Provinsi Riau. Jurnal Dinamika Pertanian. XVII (3): 285-292

Widada, A. W., Masyhuri, Jangkung Handoyo Mulyo. 2017. Determinant Factors of Food Security in Indonesia. Agro Ekonomi. 28(2): 205-219




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/ijae.13.2.121-129

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Ummul Muthmainnah Ulya, Edi Surianto, Tengku Rosmawati, Saripah Ulpah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Creative Commons Licence

Hak cipta artikel-artikel pada jurnal ini dimiliki oleh penulis, dan penulis bersedia memberikan hak penerbitan pertama kepada jurnal. Pemilikan hak cipta dilisensikan dibawah Creative Commons Attribution 4.0 International License. Lisensi ini memungkinkan penggunaan, pendistribusian, dan pencetakan kembali tanpa batas pada media apa pun, asalkan penulis dan sumber sebenarnya disebutkan.