POLA PENGELUARAN PANGAN RUMAH TANGGA PETERNAK IKAN LELE DI KOTA PEKANBARU

Elinur Elinur, Heriyanto Heriyanto

Abstract


The pattern of food consumption is a description of the combination of food choices that will be consumed by households to meet basic needs and adequate and balanced nutritional intake. This study aims to analyze the characteristics of catfish farmers, the structure of income and household expenditure and the factors that influence the pattern of food expenditure. This study has used a survey method where was located in Pekanbaru City. This study used cross section data obtained by interview method. The sampling method used simple random sampling with 98 catfish farmers. Data analysis used descriptive and inferential statistical analysis with binomial linear regression. There are four findings from this study, among other: First, catfish farmer has a productive age and have SMA education. The number of family members is 5 people. Experience raising catfish for 6-7 years. Second, household income consists of income on farming of catfish, income off farming of catfish and nonfarming income. Income on farming of catfish has the largest contribution in the structure of household income. Third, household expenditures consist of food and non-food expenditures. Food expenditure has the largest proportion relative to non-food expenditure. Fourth, the dominant factors that influence the pattern of household food expenditure of catfish farmers are income on farming of catfish, education of the farmer's wife and household savings, while income off farming of catfish, the number of family members and household assets do not significantly affect the pattern of household expenditure.

Keywords


Income on farming of catfish, Pattern of household expenditure, the dominant factors

Full Text:

PDF

References


Ariani, M. 2010. Analisis Konsumsi Pangan Tingkat Masyarakat Mendukung Pencapaan Diversifikasi Pangan. Jurnal Gizi Indon, vol. 33(1): 20-28,

Arida, A, Sofyan dan K. Fadhiela. 2015. Analisis Ketahanan Pangan Rumahtangga Berdasarkan Proporsi Pengeluaran Pangan dan Konsumsi Energi: Studi Kasus Rumahtangga Peserta Program Desa Mandiri. Jurnal Agrsep, 16(1): 20-34.

Badan Pusat Statistik. 2016. Pekanbaru Dalam Angka 2016. Badan Pusat Statistik Kota Pekanbaru, Pekanbaru.

Badan Pusat Statistik. 2017. Pekanbaru Dalam Angka 2017. Badan Pusat Statistik Kota Pekanbaru, Pekanbaru.

Badan Pusat Statistik. 2018. Pekanbaru Dalam Angka 2018. Badan Pusat Statistik Kota Pekanbaru, Pekanbaru.

Badan Pusat Statistik. 2019. Pekanbaru Dalam Angka 2019. Badan Pusat Statistik Kota Pekanbaru, Pekanbaru.

Badan Pusat Statistik. 2020. Pekanbaru Dalam Angka 2020. Badan Pusat Statistik Kota Pekanbaru, Pekanbaru.

Badan Pusat Statistik. 2021. Pekanbaru Dalam Angka 2021. Badan Pusat Statistik Kota Pekanbaru, Pekanbaru.

Baliwati, YF; A, Komsan dan C, Metidwrini. 2019. Pengantar Pangan dan Gizi. PT Rineka, Jakarta.

Dewan Ketahanan Pangan Indonesia. 2015. Tahan Pangan dan Gizi. Dewan Ketahanan Pangan Indonesia, Jakarta.

Dumairy. 2000. Perekonomian Indonesia. Penerbit Erlangga,Yogyakarta.

Dornbusch R; S. Fisher and R. Startz . 2001. Macroekonomi. Edisi Bahasa Indonesia kedelapan. Pnerbit Media Global Edukasi, Jakarta.

Elinur dan Djaimi. 2020. Pola Konsumsi Pangan dan Kesejahteraan Rumahtangga Petani Padi di Kecamatan Rambah Samo Kabupaten Rokan Hulu Provinsi Riau. Prosiding Seminar International Berbahasa Indonesia dalam Buku Sosial, Pendidikan dan Agama Sebagai Pondasi dalam Mewujudkan Maju Bersama Kita Berjaya.

Hatta, Z. 2011. Pola Konsumsi Masyarakat. [Online]. http:/ekonkop.blogspot.com/2011/11/pola-konsumsi-masyarakat.html.

Imelda. 2018. Karateristik dan Pola Konsumsi Pangan Rumahtangga Masyarakat Kota Pontianak. Jurnal Ethos, 6(2): 250-259.

Khomsan. 2004. Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. PT Raja Grafindo Persada, Jakarta.

Ningsih, M, Suandi dan Y, Damayanti. 2012. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pola Konsumsi Pangan dan Gizi Rumahtangga Nelayan Kecamatan Tungkal Ilir Kabupaten Tanjung Jabung Barat. Jurnal Sosio Ekonomi Bisnis, 15(1): 48-56.

Purwantini, T.B dan M. Ariani. 2008. Pola Pengeluaran dan Kosumsi Pangan Rumahtangga Petani Padi. Makalah pada Seminar Nasional Dinamika Pembangunan Pertanian dan Perdesaan, Bogor.

Samuelson P.A and W.D. Nordhaus. 2004. Makroekonomi. Edisi Tujuh Belas. Penerbit Erlangga, Jakarta.

Sayekti, A, A, S. (2009). Pola Konsumsi Masyarakat. [Online]. Htpp://pse.litbang pertanian.go.id/ind/pdffile/MP_pros_B2_2009.pdf. Pp. 201-218.

Sediaoetama, A.D. 1999. Ilmu Gizi untuk Mahasiswa dan Profesi. Jilid 1. Penerbit Dian Rakyat, Jakarta.

Sukirno, S. 2004. Makroekonomi:Teori Pengantar. Edisi Ketiga. PT. Raja Grafindo Persada, Jakarta.

Subandi. 2019. Ekonomi Pembangunan. Cetakan Kelima. Alfabeta, Bandung.

Yuliandri, L.A. 2015. Sapi Perah di Jawa Tengah. Jurnal Ilmu Pertanian dan Peternakan, 3(2): 1- 11.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/ijae.12.2.135-152

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 IJAE ( Jurnal Ilmu Ekonomi Pertanian Indonesia )



Creative Commons Licence

Hak cipta artikel-artikel pada jurnal ini dimiliki oleh penulis, dan penulis bersedia memberikan hak penerbitan pertama kepada jurnal. Pemilikan hak cipta dilisensikan dibawah Creative Commons Attribution 4.0 International License. Lisensi ini memungkinkan penggunaan, pendistribusian, dan pencetakan kembali tanpa batas pada media apa pun, asalkan penulis dan sumber sebenarnya disebutkan.